9 Aralık 2012 Pazar

ŞİRİN ~ iş dünyasını nasıl karıştırdım? ~ Birsen Ekim Özen

Yazan: Birsen Ekim Özen
Resimleyen: Sernur Işık
Kapak Tasarımı: Sernur Işık
Yayın yılı: 2011
Yayınevi: Timaş
Ebru'nun kitaplığında yine şirin mi şirin bir çocuk kitabı buldum. Evet isminin de Şirin olması pek manidar oldu. Sayfalarını karıştırayım, resimlere bakayım derken bir baktım kitabı okumaya başlamışım. Ebru da "Parça parça okuyacağına baştan başlayıp oku" dedi ve böylece kitaba başladım ve bitirdim.

Çok şirin bir karaktermiş Şirin. Pırıl pırıl zekası olan ama derslerine gereken ilgiyi göstermeyen bir çocuk. Zeki karakterlerin de böyle başarısız yansıtılması pek nahoş aslında ama, bunu bir kenara bırakıyorum şimdilik.

Şirin her zaman olduğu gibi kötü diyemesek de güzel bir karne de getiremiyor ailesine. Durum böyle olunca kendi karnesini kendisi yapıyor. Bir güzel taratıyor orijinal karneyi, sonra çıktısını alıyor. Daksil ve kalem yardımıyla gerekli düzenlemeleri de yapınca, ailesinin gururla gösterebilecekleri bir karne çıkıyor ortaya. Öğretmenin notu'nu da değiştirmeyi ihmal etmiyor. "Daha çok çalış" şeklinde düşülmüş nota şöyle minik bir müdahalede bulunuyor:

Şirin'in bir de arkadaşı var, Profesör dedikleri. Profesör sürekli belgeseller izliyor, bilim dergileri okuyor. Çok çalışıyor, notları çok iyi. Anladığım kadarı ile Profesör'ün ailesi de çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslayıp, kendi çocuklarının daha "başarılı" olduğunu vurgulamaktan keyif alan bir aile. Ama Şirin'in Profesör ile ve diğer çocuklarla ilgili de sevimli ve ilginç düşünceleri var:


Şirin aile içi meselelere karşı da duyarlı. Evlerinde annesinin çok iş yaptığının, babasınınsa televizyon başına yayılmaktan başka bir şey yapmadığının farkında. Önce bunu babasının kendilerini üzmemek adına mühendis olduğunu iddia etmesine ama aslında maden ocağında çalışmasına bağlıyor. Daha sonra olayı iş yerinde araştırmayı uygun görüyor ve hem babasının hem de annesinin iş yerine misafir oluyor. Fotoğraflar çekiyor, gözlem yapıyor ve annesinin babasından daha çok çalıştığına, daha çok yorulduğuna karar veriyor.

Sonra bu gözlemlerini bir slaytta derliyor, topluyor ve ev halkına da izletiyor. Böylece aile içinde bir iş bölümü yapılmasına da ön ayak olmuş oluyor.

Çocuk kitapları söz konusu olduğunda anlatılan öykü kadar kitabın resimleri de önemli herhalde. Değil çocuklara, büyüklere bile daha bir hitap ediyor kapak / sayfa tasarımı özenli kitaplar.

Şirin'in kapağını da, sayfalarını da, çizimleri de çok sevdim ben. Hatta kendime çocuk kitabı alacak olursam hediye "Şirin" hediye edeyim.

Çok sevimli, can. *.*

4 yorum:

  1. çok şirinmiş evet. pek severim böle kitapları.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken dedim ki kendime "Yazsa Deep de yazar çocuk kitabı."

      Sil
  2. sevimli bir kitaba benziyor, görürsem oğluma alayım, teşekkürler tanıtım için :)

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;