15 Ocak 2013 Salı

Ben Halil Sezai dinlemeyi pek sevmesem ve
bu eylemi sıklıkla gerçekleştirmesem de
bu akşam bir an bile kulağımdan eksilmediğinden
bu şarkı eşliğinde...
buradan
Distopya da okumadım ama içimde bir panik, bir koşuşturma... Bir nedenden dolayı dışarıya çıkamamış göz yaşları falan... Sanki her şey yasaklanmış gibi, sanki büyük bir baskı altındaymışım gibi... 
Hayır şebelekler, hiç sınavlara yormayın, öyle bir şey değil...

İnsan her şeyden korkunca ve dolayısıyla korktuğu her şeyle yüzleşmeye başlayınca bunu hiç yaşamamış veya çoktan üstesinden gelmiş insanlara hayranlık duyuyor.

Öyle biri var ki biz ona "Öylebiri" diyelim... 
Öylebiri kaşlarını çatmış, büyük bir dikkatle önüne bakıyor. Öylebiri her zaman dik yürüyor. Öylebiri sıklıkla gülüyor. Öylebiri her zaman kendine güveniyor, istisnasız. Öylebiri'ni hayatımda hiç çaresiz görmedim. Öylebiri'ni hayatımda hiç paniklemiş görmedim. Öylebiri hep alaycı... Bazen tekmelemek istediğiniz ama sevmekten vazgeçemediğiniz insanlardan.

İşte anlattığım saçma ruh hali içinde bulunmak aklıma getirdi Öylebiri'ni... Yani onu görmek bile insana savaşma azmi veriyor, anlatabiliyor mu? Bahsettiğimiz onunla savaşmak olsa da.

Böyle paniklemişken ve biraz da korkuyorken aklıma o geldi çünkü yersiz, saçma sapan bir şekilde, sanki onu da paniklemiş görsem bu his geçecekmiş gibi hissediyorum. Ya da ağlarken... Ya da çaresiz. Eli kolu bağlı. Ne yapacağını bilmez halde...

Her sıradan insan gibi, olamadığımı yok etme eğiliminde miyim neyim?

Ama sanmıyorum. Çünkü aslında Öylebiri karşısında oldukça güçlüyüm. Mesela kaşlarını çatmış önüne bakarken onu hayranlıkla izlesem de bunu bilmesine asla izin vermem. Öylebiri ile karşı karşıya gelsek, iki rakip gibi demek istiyorum, şüphesiz ki ondan korkarım. Çünkü hayranlıkla izlediğim çatık kaşları aklıma gelir. Ama nasıl hayranlıkla izlediğimi çaktırmadıysam korktuğumu da anlayamaz. Çünkü bunu anlaması benim için savaşı kaybetmekle eşdeğerdir. Sonra bir gün Öylebiri incinse, kırılsa, kendisini kötü hissetse ve bana gelse, ona kapımı açar, bir bardak böğürtlenli çay ikram eder ve onu teselli ederim. Bunca zaman onun cesaretinden, özgüveninden, çatık kaşlarından etkilenen ben değilmişim gibi onu yüreklendiririm. Belki acısıyla dalga geçerim. Belki de onu zayıflıkla suçlarım. Ona içi boş, hayranlık duyacağı sahte bir ben sunarım. 

Siz de böyle yaparsınız.
İşte bu yüzden Öylebiri asla yanınızda sonsuza dek kalmaz.
Ve bu yüzden sizi kim "Öylebiri" gibi görüyorsa yanınızda olmak ister. Gücünüzden faydalanmak, güçsüzlüğünüzden tatmin olmak... Ve yine bu yüzden, ona göre siz  Öylebiri olduğunuz için onun yanında kalamazsınız...

Peki iki Öylebiri birbirini bulabilir mi?
Belki...




6 yorum:

  1. Öncelikle yazını senin demek istediklerin ben,m anladıklarımla farklı bile olsa beni kendimce düşünmeye sevkettiğin için bu yazını çok beğendiğimi ifade etmeliyim.Bizler hepimiz insanız, korkularımız daha doğduğumuz anda başlıyor, egolarımız,tutkularımız, takıntılarımız, hırslarımız, nefretlerimiz dogmalarımız, paradigmalarımız kültürümüz ve buna bağlı düşüncelerimiz oluşuyor. Bunlar her yaşta yeni girdilerle değişebiliyor. Herbirimiz birbirimizi eğitiyoruz aslında.Sen Öylebiriyle, öylebiri seninle kendini değiştirebiliyor. Ama bu değişimin bilinçli olması yani doğruya yönelik olması insanın öncelikle kendini tanıması ve tanıdıkça içindeki doğru olmadığını düşündüğü yanlışları yok etmeğe uğraşmakla olmasını istediğin yere doğru yönelir. Yoksa hep dışarıdali Öylebirilerini eleştirip kendine maskeler takarsan sadece kendini kandırırsın. Hepimiz hayatta bu dengeyi kurmaya uğraşıyoruz. Kimi bunu bilinçle olması gerektiği gibi yapabiliyor, kimi de çoğunluk kamyon şöförünün kamyonunun arkasına yazdığı gibi, Seç bir imaj giy üstüne. yapıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yazıya çok farklı bir niyetle başladım ama bir baktım buna dönüşüvermiş. Ne anlatmak istiyordum, ne anlattım ben de bilmiyorum. Ama söylediklerinize katılıyorum.

      Teşekkür ederim :D

      Sil
  2. Cessie mimledim seni valla kitap olmasa yapmazdım:)

    YanıtlaSil
  3. iki öylebiri ilginç olsa da yanyana olamazlar.
    :)

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;