30 Ocak 2013 Çarşamba

Emine Hoca hiç boş durmaz ki zaten...

Dün Emine Hoca, eski dergi grubu ekibini, tamamını olmasa da bir kısmını toplayıverdi ayak üstü. Ben de heyecanla gittim tabii. Geldiğimden beri deli gibi özlediğim insanların hiçbirini görmemiştim. Emine Hoca'nın bizi toparlamasından anlamalıydım altından bir şeyler çıkacağını, ama o sevinçle hiçbir şey düşünemedim...

Önce herkes yeni hayatından söz etti, bir şeyler anlattı. Ayşenur'u kıvırcığımı gördüm, Görkem'i gördüm. Görkem ile aramızdaki ilişki hep sille tokat, hiç değişmeyecek sanırım. Emine Hoca ile de konuştuk, okuldan söz ettik, okul müdürünü ve diğer hocaları çekiştirdik ve en sonunda Emine Hoca bizi toplamasının altında yatan nedeni açıkladı.
Emine Hoca dedi ki "Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve üye olma yolundaki ülkeler, bir şekilde siyasi açıdan uyuşmayı başarmış ancak kültürel anlamda çok da iç içe değiller. Bu nedenle Avrupa Birliği bu ülkelerdeki gençlerin birbiri ile kontak halinde olması taraftarı. Ayrıca gençlerin sadece kendi yaşamları adına bir şeyler yapan, çevrelerinden habersiz, duyarsız ve bencil bireyler olmalarını istemiyor. O nedenle bu gençleri bir araya getirmeye yarayan veya bu gençlerin kendi ülkelerindeki diğer gençlerle, insanlarla iletişim halinde olmasını sağlayan her türlü projeye destek veriyor."

Emine Hoca ve eşi bunu araştırmışlar. Yaz döneminde de bu konu ile ilgili eğitimlere katılmışlar ve birlikte bir proje yazmışlar. Proje kabul edilince de Emine Hoca'nın aklına ilk biz gelmişiz, Düşbahçesi ekibi. Aslında bize "Projeyi sizi düşünerek yazdım." dedi.

Peki nedir bu proje? Merak ettiniz, biz de etmiştik.
Projenin -şu durumda projemizin, hemen de havaya girerim- adı Kitap Kapında: Aktif Okur / Aktif Vatandaş. Proje kapsamında hocalarımız bir köy seçmişler. Seçmek kelimesi ne derece uygun olur bilemiyorum gerçi. Belki de okulu ve kütüphanesi olmayan, öğrencilerin eğitim görmek için araçlarla başka bir bölgedeki bir okula taşındığı bu köyden bir şekilde haberdar oldular. Her neyse, sonuç olarak bu köy için kolları sıvamaya karar vermişler.

Emine Hoca'nın ve eşi Volkan Hoca'nın aklındaki hiçbir zaman "köye gidelim, bir kütüphane oluşturalım, kitapları bırakıp gelelim" değilmiş. "Bunu herkes yapar" dedi Emine Hoca. "Bizim istediğimiz bu çocuklara okuma bilinci ve alışkanlığı kazandırabilmek." Tam bu noktada biz devreye giriyoruz, yani Düşbahçesi ekibi. Önümüzdeki hafta üç gün art arda bu köye gideceğiz. Önce oradaki çocuklarla tanışıp ne tür kitaplardan hoşlanabileceklerini anlamaya çalışacağız. Onlara, okuma adına kendi yolculuğumuza nasıl başladığımızı anlatacağız. Emine Hoca onlar için iyi birer model olacağımızı düşünüyor. Ayrıca kentte yaşayan abiler, ablalar veya gençler olarak onlara köy dışındaki bir yaşamın varlığını da göstereceğimize inanıyor.

Bu üç günlük süreç dışında etkinlikte ben var olamayacağım muhtemelen, Ankara'dayım, biliyorsunuz. Ama bu üç günde büyük yol kat edeceğimize inanıyor Emine Hoca.

Bu proje bizi de çok heyecanlandırdı. Kendini bildi bileli okuyan insanlar, çevrelerindeki okumayan ve okumamak için mazeretleri olmayan insanları görünce şaşırırlar, bilirsiniz. Onlara teklifler sunar, kitaplar önerir, okuma isteği aşılamaya çalışırsınız ama başarılı olamazsınız. Ve hiçbir bahaneleri yoktur. Sadece okumak istemiyorlardır. Ama bu kez, belki okumak gibi bir seçeneğin varlığını kavrayamamış, belki de bu konuda çok istekli ama kaynak sıkıntısı çeken insanlarla tanışacağız. Ve onlara kendi hikâyemizi anlatacağız... Bizim için çok özel bir deneyim olacak. Gerçekten sabırsızlanıyoruz.

Bunun yanında, bu gibi projeleri pek çok insan yazabiliyor anladığım kadarı ile. Sadece proje yazmak zorunda değilsiniz. Böyle etkinliklere katılım da gösterebilirsiniz. Bu sayede pek çok ülke gezen insanlarla tanışma fırsatı bulmuş Volkan Hoca ve Emine Hoca. Bir göz atmak veya takipte bulunmak isterseniz gerekli bilgilere şu siteden ulaşabilirsiniz sanırım.

Dediğim gibi, çok heyecanlıyım, çok istekliğim.
Gün be gün anlatacağım yaptıklarımızı. *.* Şimdilik konuşulanlar bunlar. Önümüzdeki günlerde neler olacağını göreceğiz.

8 yorum:

  1. Çok heyecanlı:)
    Ne kadar güzel düşünmüşler, inşallah çok iyi sonuçlar alırsınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de öyle umuyoruz, çok heyecanlıyız :D

      Sil
  2. hey çok güzel.
    böle haberlerini çok seviyorum ki.
    :)

    YanıtlaSil
  3. umarım bu proje büyür büyür bütün ülkeyi dolaşır:) kolaygelsin:)

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;