10 Ocak 2013 Perşembe

GEN BENCİLDİR ~ Richard Dawkins

Çeviren: Asuman Ü. Müftüoğlu
Özgün Adı: The Selfish Gene
Yayın Yılı: 8.Basım / Mart 2004
Yayın Evi: TÜBİTAK
Sayfa Sayısı: 329

ARKA KAPAK:

R. Dawkins Gen Bencildir adlı yapıtında, özverili ve bencil davranış kuramları, çıkarcılığın genetik tanımı, saldırgan davranışların evrimi, kanbağı kuramı, eşey farklarının doğal seçilimi gibi konulara değinirken, biyolojinin zengin ve büyüleyici dünyasını tanımanıza da yardımcı oluyor.

R. Dawkins'in okuru tartışmaya çağıran popüler üslubu ve geniş bilgi birikimi Gen Bencildir'i zevkle okunan bir kitap haline getiriyor.
  • Bir türü, diğer bir türden üstün kılacak hiçbir nesnel dayanak yoktur. (sf.1)
  • Böylece, bilinçli bir biçimde uzağı görebilme yeteneğine sahip insanda bile, uzun dönemli çıkarlar üzerine temellendirilmiş anlaşmalar, içerden ihanete uğrama nedeniyle sürekli olarak çökme sınırında dengede durmaya uğraşırlar. (sf.125)
  • Biz insanlar kurallara alışkınız ve o kurallar öylesine güçlü ki, eğer küçük bir beynimiz varsa, bizim için veya başkaları için hiçbir biçimde yararlı olmayacağını açıkça görsek bile kurallara uyarız. (sf.168)
  • Koruyucu devlet, belki de, bugüne kadar tüm hayvanlar âleminde görülmüş en özverili sistem. Ancak, her özverili sistem doğası gereği kararsızdır, çünkü sistemi kendi çıkarlarına kullanmaya hazır bencil bireylere karşı açıktır. (sf.197)

2 yorum:

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;