23 Şubat 2013 Cumartesi

Harun Yahya Safsatası ve Evrim Gerçeği Üzerine

Kitabı lise üç veya lise dörtte almıştım. Sanıyorum lise üçteydi. Aslında ben sevmem böyle birilerine veya bir şeylere cevap niteliğinde hazırlanmış kitapları. Ben hep kişi derdini anlatacaksa anlatsın, kimsenin ve hiçbir şeyin üzerinden gitmesin diye düşünürüm. Ki Harun Yahya gibi bir adam ciddiye alınarak böyle bir kitap hazırlanmışsa, o bile üzücü benim için.

Harun Yahya hakkında konuşmak biraz zor. Kendisi önüne gelene dava açıyor. Ben de bu gereksiz işten nasibimi almak istemem, çok korkiyorum ondan *.* Ama söylmeden edemeyeceğim, Google'da kitabın ismini arattığınızda kendisinin ziyadesiyle sevimsiz bir videosu ile karşılaşıyorsunuz, şimdi link vermek istemiyorum.

Lise yıllarımda din kültürü hocamızın "Evrim teorisi çürütüldü!" nidaları ile merak saldım ben bu konuya. Aklına geldikçe bu cümleyi kuran din kültürü hocama -ki aslında kötü biri de değildir- "Hocam, evrim teorisi çürütüldü diyorsunuz da, ben hiçbir yerde okumadım böyle bir şeyi. Hiç gözüme ilişmedi. Bu teori çürütüldüyse kim tarafından veya hangi kurum veya kuruluşun çalışmaları sonucunda çürütüldü?" gibi bir soru sorma gafletinde bulunmuştum. "Belirli bir kişi tarafından çürütülmedi. Zaten bir teori tek bir kişi tarafından çürütülemez, hem bazı kurumlar bunun için uğraşıyorlardı zaten" gibi yuvarlak bir yanıt aldım. Bunun üzerine biyoloji hocama sordum, o da "Harun Yahya diye bir adam var. Onun kitapları var bunun üzerine, belki onu kastetmiştir hocan. Bir bak bakalım sana mantıklı gelecek mi?" demişti. Ben de (zannetmeyin ki o zaman evrimle çok ilgiliydim, benimki basit bir meraktan ibaretti) eve gider gitmez internette bu ismi aramıştım ve heyecanla kitaplarını incelemeye başlamıştım. Harun Yahya'nın yayınlarına erişmek çok kolaydır, bedava dağıtılan yaratılış atlaslarının yanında başka başka kitaplarına da internetten ulaşabilirsiniz. Satın almanıza bile gerek yok, öyle paylaşımcı biri ki bilgisayarınıza indirip okuyabilirsiniz. İşte bu olay, benim için sonun başlangıcıydı... Eğer evrim adına olumlu bir şeyler söylüyorsam Harun Yahya'nın yayınlarının da bunda payı vardır!

Her neyse, ben kitabı pek sevdiğim (!) Harun Yahya'ya cevap niteliğinde olduğu için değil de pek çok bilim insanın makalelerinden veya röportajlarından yola çıkılarak derlendiği için okumak istemiş ve içinde Ali Demirsoy'un ve Ergi Deniz Özsoy'un da yazıları bulunduğunu görünce satın almıştım. Ancak bir türlü okuyamamıştım. Bu tatili fırsat bilip elime aldım ve okumaya başladım.

Kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölüm Bilimin Safsataya Yanıtı. Harun Yahya'nın Atlas'taki iddialarına yanıt niteliğindeki yazıları okuma fırsatı buluyorsunuz bu bölümde. Benim için bir anlamda öğretici oldu bu bölümü okumak. Yo, hayır, iddiaları yalanlamasının dışında öğreticiydi çünkü o iddiaları hiçbir zaman ciddiye al(a)mamıştım. İkinci ve üçüncü bölüm biraz daha durağan ilerledi. Son bölümse daha ziyade röportajlardan oluştuğundan belki, çabucak okundu ve böylece kitap bitti. Eleştireceğim tek şey ise "Harun Yahya'nın bilimin yanıt veremediği iddiaları / Dünya Böyle bir âlim görmedi!" başlıklı yazıydı. Ben yazıyı gereksiz buldum, ben olsam yazmazdım, yayınlamazdım. Gerçi okurken güldüm, fena da olmadı ama yine de dediğim gibi, olmasa daha iyi olurdu gibi geldi.

Bir teoriden söz ediyoruz, çocuk oyuncağı değil. Anlamsız kinayelerden, alaycı bir üsluptan ve yersiz sataşmalardan uzak durmanın -her iki taraf için de konuşuyorum- en iyisi olduğuna inanıyorum. Bir görüşü savunurken saldırgan bir üslup takınılmasını hiçbir zaman onaylamadım. Bence aklın sesi daha oturaklı ve kontrollü olur, sakindir ama otorite sahibidir. Bas bas bağıran taraf da çoğunlukla haksızdır ve haksız oluşunun bilincindedir. Bir şeyleri ciddiye almamaya çalışmak da kimi zaman onlardan kaçmanın veya kaçmaya çalışmanın bir yoludur. Boş ve anlamsız bir çabadır. (Harun Yahya'nın puhahaha'ları akla geldiğinde... )

Kitabı herkesten çok, şu veya bu şekilde eline Yaratılış Atlası geçmiş insanların okumasını tavsiye ederim. Evrim teorisinin karşısında durabilirler, bir ön yargı edinmiş olabilirler ama lütfen, lütfen Yaratılış Atlası'ndan daha geçerli, daha makul bir gerekçeleri olsun.

Evrim konusunda bilgi edinmek isteyen insanlara önereceğim bir kitap olmaz çünkü dediğim gibi kitap daha çok Harun Yahya'ya ve onun çalışmalarına (?) cevap niteliğinde. Yine siz de benim gibi bilim insanlarının görüşlerini okumak istediğiniz kanısındaysanız, kitaptan faydalanabilirsiniz.


7 yorum:

  1. harun yahya denilen adam kim biliyor musun?
    bilimsel(!) kitaplarında kullandığı takma isim bu.
    kendisi adnan oktar,bildiğimiz kızlarla maşallahlı inşallahlı gangnam style oynayan adnan hoca işte.
    ne kadar ciddiye alınası bir şahsiyet olduğu varsın bu açıdan düşünülsün bir de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmez miyim?
      Diyorum ya lisede tanıştım bu adamla, sonun başlangıcıydı. Gerçi iyi de oldu. Bu adam ne demiş, evrim neymiş derken biyolojiye iyiden iyiye yöneldim.

      Sil
  2. alla alla harun yahya duymamıştım.
    neyse senden öğrendim.
    okumayım ben bunu.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oha nasıl duymadın?
      Neyse iyi olmuş duymadığın.

      Sil
  3. Risale-i Nur`u okumani ve bu siteyi ziyaret edip su sohbetleri dinlemeni tavsiye ederim: http://www.sozlerkosku.com/serkan-aktas/

    Ayrica sana dua edecegim...

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;