5 Şubat 2013 Salı

Yaşamın Şifresi: İnsan Genom Projesi Üzerine

Bu sayede nasıl Icy Tower'a sardığımı da öğrenmiş bulundunuz, ehe.

Dün annemle alış verişe çıktık. Çıkmışken şu Monstger High bebeklerine baktık. "Anne nolur alalıııığm!" diye yalvardımsa da annem almadı. Aslında alalım dese almak da istemezdim. Çok pahalı onlar, böyle bir şeyi kabul edemem. Kendim para biriktirip alırım ancak.

Neyse işte, çıkmışken giyecek bir şeyler aldık bana. Çünkü hiçbir şeyim yoktu. Ama dolaplarımdan giysiler taşarken hâlâ hiçbir şeyim yok diyor değilim. Cidden yoktu giyecek bir şeyim, artık oldu ehe :D

Dışarı çıkıp kitapçıya uğramadığım yok benim, biliyorsunuz. Dedim ki, "Anne, buralara kadar gelmişken bir de D&R'a uğrayalım." Annem çok gönüllü olmadı ama kaçış olmadığını da biliyordu. Böylece D&R'a girdik. Bu kitabı da dün aldım.

Tüm fantastik romanları gözden geçirdim. Elimde Zaman Çarkı serisinin ilk kitabı, tamamlanmamış bir Yüzüklerin Efendisi ve Arı Kovanına Çomak Sokan Kız mı ne o da bulununca dedim ki, yeni bir seriye başlamak çok tehlikeli olabilir şu aşamada. Oturduğum yerde oturayım...

Sonra Arzu'nun Botaniği'ni bulurum umuduyla popüler bilim kitaplarının olduğu rafa yöneldim. Bu kitabı da o rafta buldum, iki kitap daha aldım ehe.

2006 yılında ODTÜ'de Toplum ve Bilim Merkezi kurulmuş. Bu Toplum ve Bilim Merkezi'nin kurulmasındaki amaç, bilime ve teknolojiye olan ilgiyi arttırmak, bilimin gündelik yaşamda yer bulmasını sağlamak, kişilerde bilimsel yaklaşım, araştırma, analiz ve yaratıcılık yeteneğini geliştirmekmiş.

Toplum ve Bilim Merkezi, üniversitenin 50. kuruluş yılında, çeşitli konularda merak edip bir türlü öğrenmeye fırsat bulamadığımız genel bilgileri küçük kitaplar halinde yayınlamaya karar vermiş. (Diğer kitapları da incelemek isterseniz şuraya bir TIK. )İşte benim okuduğum kitap da bunlardan biri.

20. yüzyıl biyolojinin altın çağı denir, hepimiz biliyoruz. İnsan Genom Projesi'ni de sıklıkla duyduk. İlk etapta kulağa çılgınlık gibi gelen ve mümkün olmayacağı düşünülen proje, tüm hedeflerine ulaşmış ve başarılı bir şekilde tamamlanmış. Kitap da projenin ortaya çıkışını, proje konusundaki tartışmaları ve yürütülme aşamalarını anlatıyor kısaca. Derinlemesine bilgi almayı bekleyemezsiniz, zira kitap konu için bir ilk adım, giriş niteliğinde. Kısaca İnsan Genom Projesi'nin ne olduğundan, amaçlarından, projenin sonunda ortaya atılan yeni sorulardan, genetik bilgisinin insan yaşamında ne gibi bir rolü olacağından, tıp ve adli tıptaki kullanım alanlarından ve diğer kullanım alanlarından, genetik bilgisi artışının beraberinde getireceği etik problemlerden kısaca söz ediyor. Olayı genel hatları ile açıklıyor ve anlamamızı sağlıyor.

Ben bazı terimlerin açıklanmasında ufak tefek eksiklikler olduğunu düşünsem de, konuya ilgisi olan insanların konuya giriş adına atacakları ilk adım, bu kitapla olabilir diye düşünüyorum. Gerçi, hep derinlemesine araştırmak isteyecek insanları düşündüm, ona göre yazdım. Ama kitap bu konuyla derinlemesine ilgilenmeyen, konu hakkında genel bir fikir edinmek isteyen kişiler için ideal aslında. Diğerleri için de ilk adım. Okunabilir, okutulabilir.

4 yorum:

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;