28 Mart 2013 Perşembe

Kent ve Köpekler ~ Mario Vargas Llosa

Çeviren: Roza Hakmen
Özgün Adı: La cuidad y los perros
Özgün Dili: İspanyolca
Kapak Tasarımı: Ayşe Çelem Design
Kapak Resmi: Paul Gauguin
Yayın Yılı: 3.Basım / Nisan 2011
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 447

ARKA KAPAK:





Ünlü Perulu yazar Mario 
Vargas Llosa, iktidar yapılarını
çözümleyen, bireysel direnişleri,
isyan ve yenilgileri dile getiren
eserleriyle 2010 Nobel Edebiyat
Ödülü'nün sahibi oldu.

Türk okuru, Peru'nun en büyük romancısı, 2010 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Mario Vargas Llosa'yı Kent ve Köpekler romanıyla tanıdı. Roman, yazarına İspanyolca yazan yazarlara verilen en saygın ödüllerden biri olan 1964 La Critica Ödülü'nü getirmişti.

Llosa'nın yirmi üç yaşındayken yazdığı Kent ve Köpekler'de iki ayrı dünya iç içe girer, birbiriyle çarpışır ve birbirini tamamlar. Olay, Peru nüfusunun üçte birini barındıran dört milyonluk başkent Lima'da, bir askerî kolejde geçer. Bu okulda iki zorlu yıl geçiren yazarın kişisel deneyimleri, anlatılanın nesnelliğini sağlamakta, inandırıcılığını artırmaktadır. Bu kolejin başlıca özelliği, zengin-yoksul, beyaz- kızılderili, siyah-melez, burjuva-halk çocuklarının ve suçlu çocukların bir arada bulunmasıdır. Merkezinde "gerçek erkek" olma eğitiminin yer aldığı bu olaylar dizisinde bütün Latin Amerika toplum yapısına göndermeler vardır.

Yalnızlığa ve aşağılanmalara katlanabilirdi, onlara çocukluğundan beri alışıktı ve bunlar yalnızca yüreğini yaralıyordu; asıl korkunç olan, bu hapsoluştu, dışarıdan kendisine zorlanan, kendi seçmediği, deli gömleği gibi zorla giydirilmiş sonsuz yalnızlıktı. (sf.150)

Aşktan daha kötü bir şey yoktur. İnsan gerçekten aptala döner ve kendini kaybeder. Her şey altüst olur, insan her türlü çılgınlığı yapabilir, bir anda hayatını mahvedebilecek bir şey yapabilir. (sf.335)

Rahat bir vicdanla kendine cennette bir yer edinirsin, ama orduda değil. (sf.384)

"İnsanlar nasıl da intihar ediyorlar şaşıyorum", dedi. "Git evlen bakalım, gelecek pazartesi saat tam sekizde burada ol." (sf.444)

6 yorum:

  1. cok merak ettim ben bu kitabi :( hemen alayim o zaman.

    YanıtlaSil
  2. Llosa'nın Julia Teyzesini biliyorum ben ama bu kitabını bilmiyorum, içeriğini, konusunu. yorumun alıntılardan sonra geliyordu değil mi, bakalım nasıl buldun?

    YanıtlaSil
  3. ben de can'dan okumuştum sahi.
    :)
    ama galiba eski baskısı da vardıydı.

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;