15 Temmuz 2013 Pazartesi

Işığın Oğlu Üzerine

(RAMSES #1)

Hem Mısır hem de Yunan tanrıları insanlar için ilgi çekicidir. Mitlerle süslenmiş bu uygarlıkların uzak geçmişlerini çoğumuz merak ederiz. Haliyle bu konu iyi işlenirse, güzel satar, ilgi çeker ve okunur. İşte Işığın Oğlu'da Mısır kralı Ramses'in yaşamını anlatan kitap serisinin ilk kitabı. 

Bu kitabı birkaç sene önce, coğrafya hocamın tavsiyesiyle almıştım. O zamandan bu zamana bir türlü okunmadı, bir sağda bir solda süründü durdu. En sonunda birkaç gün önce, Ramses'i bu kez gerçekten okumaya karar verdim.

Bu tür hikâyelerin iyi işlenirse, anlatılırsa beğenileceğini ve çok satacağını söylemiştim. Ramses çok satan bir kitap mı bilmiyorum ama bana kalırsa iyi işlenmiş bir kitap değil...

Ne derler ona, yavan mı? Bir şeyler eksikti bence kitapta. Hani böyle anneniz bir yemek yapmıştır, sevdiğiniz de bir yemektir ama bu kez tadı eskisi gibi değildir. Bir şeyler eksiktir, muhtemelen bir baharat, ama ne olduğunu tam olarak söyleyemezsiniz. Aynen öyle... Ben de ne olduğunu tam olarak söyleyemiyorum ama acemice yazılmış pek çok kitapta bunu görüyorum. Hayal gücü yazı yazmak için yeterli değil belki. İnsanın o kelimeleri uygun bir şekilde bir araya getirebilmesi de gerekiyor.

Kitapta aşk vardı, entrika vardı, tanrılar ve mistik güçler vardı, e ölüm vardı, şiir vardı, tutkuyla bağlanılan hayaller vardı. Ama bunlar o kadar yetersiz bir şekilde bir araya getirilmişti ki, bir kitabın akıp gitmesine ön ayak olacak tüm unsunları bulundurmasına rağmen İLERLEMEDİ. Ramses ile İset'in aşkı o kadar yüzeysel mi anlatılmalıydı? Ya da Ramses ile Şenar arasındaki çekişme? Ya da tanrılarla firavun arasındaki iletişim? Ya da Ramses'in yönetme tutkusu? 

Sanıyorum buna, yazarın olayları hangi açıdan alacağına karar verememesi neden oluyor. Yazar burada bir karar vermeliydi: Evet, Ramses'i anlatacak. Ama hangi Ramses'i? Aşık Ramses'i mi? Hükümdar Ramses'i mi? Ramses'in ağabeyiyle olan ilişkisini mi yoksa babasıyla olan ilişkisini mi temele oturtacak? Daha Ramses'i, onun ilişkilerini derinlemesine işleyemezken bir de araya Homeros'u, Aşa'yı, Musa'yı, Ramses'in bazı arkadaşlarını sokuşturmuş...Belki de bir kitapta bir şeylerin derinlemesine işlenmesi gerekiyor, en azından ben böyle olmasından tat alıyorum. Böyle her şeyi askıda bırakması hoş olmadı. Ben de keyif alarak okumadım.

Yine de serinin diğer kitaplarını okuyacağım. Diğer kitaplarda isyandır, savaştır bir şeyler olmasını ve bu olan şeylerin bazı diğer şeylere yer bırakmamasını umuyorum ki yazar biraz olsun derinleşebilsin.

4/6

7 yorum:

  1. Ben de okumak istemiştim ama böyle olmasından çekindiğim için almamıştım, okuyan da etrafımda pek yoktu soramadım yani. Genelde bu tarz kitaplarda işleme sorunu çok oluyo çünkü. Yani öyle.
    Değerlendirme için sağ olasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki almamışsın.
      Ben bulaştım, sen kaç canını kurtar :D

      Sil
  2. böyle çok elverişli konuların gerek kitaplarda gerek filmlerde ziyan edilmesine öyle üzülüyorum ki. dediğin şey, sadece bu kitap için değil, çok önemli. iştahlı olmak iyi bir şey yazar için ama bence kitaplardaki bölümler bunun için var. hele 5 kitaplık bir seri söz konusuysa her kitapta ramsesin farklı yönlerini irdelese çok daha iyi olurmuş. askıda kalan kitaplar kadar hüsrana uğratan çok az şey var maalesef. kitap okurken zevk alamıyorsan da olmuyor bir türlü. aklın rafta bekleyen kitaba kayıp acaba zaman mı çalıyorum ondan dedirtiyor insana. bu arada yeni teman çoook güzel cessie :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de üzüldüm çok. oysa mesela percy jackson ve olimposlular serisinde konu çok iyi kullanılmıştı mesela. gerçi o daha bir kurguydu. ama bu kitapta ziyan edilmişti.

      ay beğendin mi temamı?
      benim de pek içime sinmemişti ama bi' mutlu oldum :D

      Sil
    2. iki mesela yazmışım :(

      Sil
  3. okudum ölesine macera işte. unutulup gidiyo.
    :)

    bu arada dex'ler üçledi bende.
    daa çok yazıciim.
    okudukça.
    çok sevdim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dex.
      Elime geçerse ben de okuyayım o zaman.

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;