28 Ağustos 2013 Çarşamba

dikkat eksikliği ile savaş kitabı

Şu acılı bakışlarımı hatırlıyorsunuz herhalde. Pazartesi Esin'e gideceğiz diye hafta sonu azmettim ve bitirdim o kitabı.

Aslında kitap daha çok alıştırma kitabı gibi. İşte doktorla hastanın iletişim halinde olması ve bu şekilde yapması gereken şeyler var, minik ev ödevleri gibi. Dikkat eksikliği olan kişilerdeki düşünce hatalarını engellemek veya zamanı planlamayı öğrenebilmelerini sağlamak veya çelinebilirliği en aza indirmek için uygulanması gereken şeyler, dikkat edilecek noktalar. İşte böyle tavsiyeler ve ödevler kitabı gibi.

Aslında başta sıkıcı olduğuna dair yakındım çünkü muhtemelen bunu ödev gibi algıladığımdan son ana bırakmıştım. Oysa, ben okumadım bu kitabı, okumak da istemiyorum diye de verebilirdim, bir şey de olmazdı. Neyse, mızıldandım ama işe yarayabilecek tavsiyeler var.

Şimdi bu yazıyı dikkat eksikliği nedir, kimlerde bulunur, belirtileri nelerdir yazısına dönüştürmek istemiyorum tabi fkdjslfds. Ama bağzı tavsiyeleri de paylaşabilirim gibi geliyor.

Mesela kitapta en çok vurgulanan şeylerden biri ajanda kullanmak. Aktif ve doğru bir şekilde ajanda ve not defteri kullanması isteniyor hastaların. İşte, sanırım bu hem yapılacakları açık bir şekilde görmeyi hem de zamanı planlamayı, bir de unutkanlık sebebi ile çeşitli aksaklıklar yaşamamayı sağlayacak şey.

Bir diğer önerilen dosya veya buna benzer bir şey kullanılması, evrakların, faturaların, dekontların vs. burada saklanması. Her biri ayrı bir yerde atılı olmasın, gözden kaçmasın falan diye.

Sonra, kitapta bazı düşünce biçimleri üzerinde duruluyor. İşte bu dertten muzdarip kişilerde görülen düşünce hataları. Hımm... Bunlara neler örnek verilebilir? Mesela kişinin kendi başarılarını küçümsemesi, başkalarının başarılarını gözünde devleştirmesi. Veya yapılacak bir işi olduğundan daha zor veya daha basitmiş gibi görmek. Sonraaa, geçmişte kalmış bir olumsuzluğu referans göstererek her şeyin kötü gideceğine inanmak. Her şeyin kötü olacağına, örneğin bir sınavda başarısız olunacağına inanmak, böyle olumsuz kehanetlerde bulunmak. Kitapta bu tür düşünceleri not etmeniz isteniyor mesela, ne sıklıkla aklınızdan geçiyor falan anlamak için.

Bir de çelinebilirlik meselesi var. Yani bu, bir işe odaklanmışken daha doğrusu odaklanmaya çalışırken başka bir şeyin dikkatinizi çekmesi, ona yönelmeniz. Mesela ders çalışmaya başlayacakken kitaplığınızı düzeltmenizin gerektiğinin aklınıza gelmesi. Bu konuda da şöyle bir öneride bulunulmuştu mesela kitapta; ders mi çalışacağız veya rapor mu hazırlıyoruz. Diyelim ki 2 saat çalışmamız gerekiyor ve biz belirli periyotlarla telefonumuzun alarmını kuruyoruz. Atıyorum 15 dakikada bir. İşte alarm çalınca hemen kendimizi kontrol ediyoruz, işimizle mi meşgulüz, başka bir şeye mi dalmışız diye. Ama bu dikkati daha mı çok dağıtır bilemedim ki.

Bunlar dışında ne vardı hatırlamaya çalışıyorum ama... Dikkat eksikliği olan kişilerde bir şeyleri unutma, kaybetme durumları çok yaşandığından mesela evden çıkarken alınacak eşyalar, anahtar gibi, şemsiye gibi, kapıya yakın konuşlanmalı ve sabit bir yerde durmalılar gibi, böyle sakladığımız şeyleri hep aynı yere saklama önerileri var. Ne saçma bir cümle kurdum. Neyse.

Şimdi mesela bu negatif düşünceleri sağa sola not etmeye üşenebilirim belki. Okuduklarımın da hepsini uygulamam muhtemelen. İşte tam da bu yüzden doktorla senkronize hareket etmek gerek çünkü dikkat eksikliği olan insanlar yeni alışkanlıklar kazanmak konusunda pek başarılı değiller. Aslında buna yeni alışkanlıklar kazanmak demeyelim de plan-program yapıp buna sadık kalmak diyelim. Yeni bir davranış biçimini alışkanlık haline getirmek zırt diye olan bir şey değil. Hele düşünce biçimini değiştirmek daha da zor. (Canım fıstık çekti :/ ) Bu nedenle ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı, doktorun tavsiyeleri veya işte, yapılması tavsiye edilen şeyler sabırla yerine getirilmeli. Yani bir haftada, bir ayda belki bir yılda bir şeyler değişmemiş gibi gelebilir ancak düzenli olmayı, zamanı planlı ve doğru kullanabilmeyi ve yaptığımız düşünce hatalarından kaçınmayı alışkanlık haline getirmeli, otomatikleştirmeliyiz. Bu yüzden de sıkılıp bırakmamak gerekiyor ki bu en çok yapılan şey.

Bir de gerçekçi hedefler belirlemek önemli. Yani mesela benim lise son sınıfta, artık tedaviye başladık diye Türkiye birincisi olmayı hedeflemem bok yemenin Arapçası olurdu. Bunu başaramazdım ve başaramadığım için de hayal kırıklığı yaşardım. Bu demek değil ki hedefleri düşük tutalım. Sadece mantık çerçevesinde hedefler belirleyelim ve bu hedeflere ulaşmaya çalışalım.

Mesela benim bu seneki hedefim, bu dönem en yüksek notlara sahip olmak değil de transkriptimde B'den aşağı not bulundurmamak olsun. (Yok bu bile uçuk oldu sanki. Neyse bu örnek zaten. Önce bir dersleri görelim, esas hedefi o zaman belirleriz. *.* )

Hem şöyle bir öğrendiklerimi kafamda toparlamış, hem de sizinle paylaşmış oldum. Birilerine yardımcı olabilirsem ne mutlu bana. Hepimize daha başarılı, daha mutlu zaman dilimleri *.*


10 yorum:

  1. ajanda kullanıyorum ben ^.^
    fakat balık burcu olduğum için balık hafızalı olduğumu düşünüp unutkanlığımı çok önemsemiyordum , daha dikkat edicem bundan sonra ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç kullanamadım mesela ajanda.
      Hayatım unutmakla ve ertelemekle geçiyor. Ama çok azimliyim, bu yıl deneyeceğim ajanda kullanmayı.

      Sil
    2. şöyle git, kendine en güzelinden en cicisinden bir ajanda al, heveslen yazmaya ^.^

      Sil
    3. Heveslenmek için aynen öyle yapacağım *.*

      Sil
  2. Bende aslında böyle kitapları pek sevmiyorum. Ama sanırım bende dikkat eksikliği varmış.. Yazdıklarını okuyunca anladım :D
    Ben ajanda tutmaya çalışıyorum fakat her seferinde bişey çıkıyor hoppp unutup gidiyorum... Bilmem sanırım bende böyle planlı olamam, ama en azından deniyorum dimi? :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, denemek de bir şey. Ben nicedir denemeyi de bırakmıştım mesela. Ama dediğim gibi, yine kolları sıvayacağım.

      Sil
  3. Blog adı güzel, üstüne gidilebilir.
    Kafa Dergi'ye ve Ters Düz'e beklerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkür ederim :)
      Bakacağım ikisine de :)

      Sil
  4. not almak önemli ya.
    herşeyi yazmak lazım ki.
    çeldiricelerden kurtulmak için de odaklanmak lazım.
    bu dikkat eksikliği günümüzün en yaygınlarından.
    foton eveet.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de ajanda ve not defteri kullancam artık.
      Bu yıl çok azimliyim, çok enerjikim. Ankara'dan sönmez umarım.

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;