18 Kasım 2013 Pazartesi

Juliette Gréco, Atilla İlhan, Yalnız Yaşamak ve aşk...

Bu gün Atilla İlhan'la tanıştım. Burcu bana erken verdi doğum günü hediyemi, Ben Sana Mecburum'u hediye etti. Şiirlerden birinde Juliette Gréco gibi bir isim geçiyordu, bir deneyeyim dedim, onunla da tanışmış oldum.

Edip Cansever diyor ki, "bu dünyada yaşamak can sıkıcı bir şeydir." Ben de diyorum ki, "Edip Cansever haklı." Mert olsa da derdi ki "Bu dünyada bir sorun yok Cessie, sorun bizleriz. O yaşamı biz zorlaştırıyoruz veya tatsız bir hale getiriyoruz."

Bu gün Nohut'la konuştuk. Ara sıra arıyor beni, konuşuyoruz. Kedi aldılar bir tane, ondan bahsediyor. Bazen sitem ediyor. Bazen bana öfkeli olduğundan bahsediyor, ona öfkeli olup olmadığımı soruyor. Ona öfkeli değilim. Öfkelendiğimde de bu minicik bir öfke oluyor, hemen geçiyor. Onun öfkesine gelince, esasında kendisine kızıyor o bence. Çünkü düşününce bana kızması için bir neden göremiyorum. Gerçekten.

Bu gün bana "Beni neden bıraktığını anlayabilmiş değilim aslında." dedi. Oysa hatırlarsak ben de o beni bıraktı sanıyordum. Ona "Biz bütün bir hayatı beraber geçirmemiz düşüncesinden deli gibi korkuyorduk." dedim. Bu yeterliydi sanırım, bu işin olmayacağını anlamamız için...

Başka bir konuya geçiyorum, sonrasının Nohut'la pek alakası yok. Dolaylı, çok çok dolaylı olarak belki.

Aşk konusunda konuşmak bizim işimiz değil belki. En azından benim işim değil, hiç anlamıyorum bu konulardan ama dedik ki Mert'le, insan kendisini sevemeden bir başkasını sevmeye kalkışınca yüzüne gözüne bulaştırıyor galiba. Kendisine veremediği sevgiyi bir başkasından temin etmeye çalışıyor herhalde. Almak ve hep almak ama hiç vermemek üzerine kurulu bir sevgi anlayışı çıkıyor ortaya. Karşı taraf da böyle duygular içindeyse, insanların birbirinden bir şeyler koparmaya çalıştığı bir ilişki oluyor herhalde, ödün vermeler üzerine kurulu. Karşı taraf salt vermeye yatkın ve meyilliyse sanırım gittiği yere dek sömürülüyor ve artık yeterli gelmediğinde de anlam veremiyor. "Neden ben?" diyor, "Neden terk edildim? Bu güne dek onun istediği her şeyi yaptım."

Doğrusu nasıl olurdu diye soruyorum kendime. Herhalde her şeyden ve herkesten -sevilen kişiden bile- bağımsız bir sevgi olurdu doğrusu. İnsanın kendisini sevmesi gibi, kendisini sevdiği gibi sevmesi olurdu.

Atilla İlhan yanlış yaşamak ile ilgili bir şiir yazmış, ismi de bu zaten, Yanlış Yaşamak...

"hep yanıldık mı kim bilir
 inanmak gelmiyor içimden"
diyor

"yine yanlış mı yaşıyoruz
 karanlığımızı avuçlarımıza öksürerek"

"ölüversek mi ne" diyor
"en büyük yanlışlığı benimseyerek"

"yanıldıkça lüzumsuzluğumu anlayıp
 insan yaşadığından utanıyor
 uykularımızda yalnızlık korkuları
 dışımız en küstah yanlışlıklar
 içimiz en başka türlü ayıp"

diyor.

4 yorum:

  1. greco nefis şarkıcı ya.
    fransız şarkıları.
    chanson diyolar.
    ai ilhan e herhalde.
    ben sana mecburum süper evet.
    edip abi tam haklı ama mert de.

    eh nohutla olanlar da öle işte. hayat.
    olmayınca olmuyor.
    sorgulamakla yanıt gelmiyor.

    bak ama doğru bak
    kendini sevemeyen nasıl sevsin ya.
    iki yarım değil iki bütün olunca iyimiş aşk.

    karışık işler ya.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkıyı sevdim Deep, ama çevirisini bulamadım, üzüldüm biraz.
      Nohut evet, olmayınca olmuyor.

      Sil
  2. koruma biyolojisi. tamam. hadi başarılar. kolaylıklar yaaa. valla aklım sende. hadii hallet şu okulu yaaa. biliyorum çalışmak çok sıkıcı bişidir. ama işte ne bileyim şöle düşün. yani sonunda ekmek parası için. tabii aslında çok sevdiğimiz için olmalı. üniversite bizde böle işte. bilim veya tatmin değil ekmek parası iş için.

    dileklerim hep seninle yaaa.
    burcuya da selam merte de.
    iyi ki onlar oldu arkadaşın yaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ekmek parası için çalışmiycam, ekmek parası bulurum bi' şekilde nasıl olsa. Ama koruma biyolojisi konusunda zaten hevesliyim. Çalışacağım, koca bi' kitap almıştım okumak için, onu da okumaya devam edeceğim, ara vermiştim bi. *.*

      İkisine de selam söylerim.
      Burcu "Deep de olmasa blogumu okuyan yok" diyor eheh :)

      Teşekkür ederim güzel dileklerin için Deep.
      Sen tasalanma, ben yolumu bulurum *.*

      Koruma biyolojisi, vehöööv!

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;