26 Ocak 2014 Pazar

Bir Şeftali Bin Şeftali ~ Samed Behrengi

"Düşünüyordum: Tam bir çekirdekle eksik bir ağacın farkları neler olabilirdi? Tam bir çekirdek, son noktaya varmış demekti. Değişmezse yok olmak zorundaydı. Eksik bir ağacınsa önünde parlak bir gelecek uzanırdı. Aslında her şey sürekli değişmekteydi. Bu değişimler birikmekte, birbiri üstüne eklenmekteydi. Belirli bir noktaya varıldığında ortaya çıkan şey, bir önceki şey değildi artık. 
Yepyeni bir şeydi."

Okuması için Mecit Abi'me Oaxaca Günlüğü'nü vermiştim. Kendisi kitabı ilgi çekici bulmamış ve sekiz yaşındaki kızının eline tutuşturmuş, "Cessie Abla'n oku diye gönderdi" diyerek. Bence Mecit Abi'm salak. 

Dün değil önceki akşam bize geldiler, Sinemis kitabı bana gösterince (yavrum 4-5 sayfa da okumuş) ortaya çıktı bu olay. Ona gerçeği açıkladım, babasının onu birazcık kandırdığını söyledim. "Eğer okumak istersen, sana çocuk kitaplarımdan birini verebilirim." dedim ve Bir Şeftali Bin Şeftali'yi eline tutuşturdum. Sinemis kitabın sayfa sayısını fazla, puntosunu küçük buldu ve okumak istemedi. Bu gün yerine koymak için elime alınca kitabı, bırakamadım. Bir solukta okuyuverdim.

Samed Behrengi'nin neredeyse tüm kitaplarını okudum. Gunes'in kitaplarıydı, o okumuyordu, ben alıp okuyordum. Bir Şeftali Bin Şeftali, Küçük Kara Balık, Ulduz İle Konuşan Bebek, Ulduz ile Kargalar ve hatırlayamadığım başka kitaplar... 

Neden bu kadar etkilenmiştim bilmiyorum, herhalde küçüklüğümden beri ölüm etkiliyor beni, en azından büyüyene dek ölüm etkiledi. Ali öldüğü için mi? Yoksa ilk kez mi bir şeftali ağacından öykü dinliyordum? Bu kitap sayesinde bir şeftali ağaçlarını sevdim, bir de dut ağacımızı herhalde. 

Bu gün okurken aslında cümlelerin ne kadar tanıdık geldiğini gördüm, sanki dün okumuşum da üzerine bir de bu gün okumaya niyetlenmişim gibi. Oysa seneler önce okumuştum kitabı, bir kez okudum. Çocuk hassasiyetiyle, çocuk masumiyetiyle okumak çok güzeldi, daha güzeldi tabii. 

Kitabı Ömer Polat çevirmiş, illüstrasyon An-Su Aksoy. Can Çocuk'dan çıkmış, yazan Samed Behrengi.

10/10

8 yorum:

  1. Ben de küçükken bir arkadaşım okuldaki 23 Nisan yarışmasından kazanınca ödünç alıp okumuştum.
    Tekrar bulup tekrar okuyasım geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel kitap, öneririm.
      Behrengi'nin bütün kitaplarını severdim zaten, çoğu hüzünlüydü ama, güzeldi :)

      Sil
  2. ahah bende hiç bir kitabın yaşı olmadığını düşünenlerdenim her kitabıda acaba bu çocuk kitabımı diye düşünmeden açar okurum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyleyim.
      Kitapların yaşı olmaz zaten :D

      Sil
  3. hihiiii mecit abi sinemis onları seviyom ben yaaa bi de senin böle fotolarınıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mecit Abimi artık sevmiyorum, beyninin yarısını zaman içinde tuvalete işedi galiba, geriye kala kala azıcık bişey kaldı -.-

      Sil
  4. olsun ben seviyom. bak ama geçmişteki insanları sevmek lazım ya. onlar bizi oluşturanlar işte amaaa :)

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;