12 Mart 2014 Çarşamba

Yaşlı Adam ve Deniz ~ Ernest Hemingway

Çeviren: Orhan Azizoğlu
Özgün Adı: The Old Man and the Sea
Yayın Yılı: 54.Basım / Temmuz 2013
Yayınevi: Bilgi
Sayfa Sayısı: 132

ARKA KAPAK:

Mutlak tutkusuyla yarışırcasına, dünyanın dört bir yanında, kendini serüvenden serüvene atan HEMINGWAY, fırtınalarla dolu yaşamına yön veren karakterini, bir bakıma bu romanıyla özetlemiş gibidir. Büyük yazar, sert, acımasız fakat bir o kadar dokunaklı bir yazgıyı, yaşlı bir balıkçının okyanusta geçen birkaç günüyle özdeşleyerek, yalın, yoğun ve çarpıcı bir başyapıt koymuştur ortaya. İlk yayımlandığından bu yana, bütün ülkelerde artan bir ilgiyle okunan Yaşlı Adam ve Deniz, yazarın Nobel Ödülü kazanmasında birinci etken sayılmaktadır. Roman filme de alınmış, ünlü aktör Spencer Tracy'nin oyunuyla dünya sinemalarında olay yaratmıştır.

Yaşlı Adam ve Deniz, HEMINGWAY'in en ölümsüz eserlerinden biridir. Yaşlı bir Kübalı balıkçının açık denizde Gulf Stream'e kapılmış olarak dev bir kılıçbalığıyla olan can yakıcı mücadelesini son derece sade ve kuvvetli kelimelerle anlatır. Bu hikâyesiyle Hemingway, yenilgiye karşı cesaret, kayba karşı şahsi başarı temasını kendine has modern üslubuyla yeni baştan heykelleştirmiştir.
  • "İnsan kocayınca çalar saat gibi oluyor" diye güldü adam. "İhtiyarlar neden öyle şafakla uyanırlar bilmem. Günü azıcık daha uzun yaşayabilmek için mi acep?" (sf.20)
  • "Yıldızları öldürmeye kalkamadığımızla iyi ediyoruz; ya bir de onu yapsaydık!" (sf.77)

2 yorum:

  1. okudum ya. güneş de doğar var bi de. ne yazar ya. ama hiç havam değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay galiba benim de hiç havam değil.
      Yalnız Hemingway'in en sevdiğim kitabı da bu sanırım.

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;