3 Mayıs 2014 Cumartesi

KAKTÜS ve diğer öyküler ~ O. Henry


Çeviren: Mehmet Harmancı
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Sayfa Sayısı: 120
  • "İşte benim edebiyatçı dostum," dedi. "Şu iskemleye otur şimdi ve ağzını açma. Seninle bir görüşme yapacağım. Karşında gördüklerin Arkansaslı iki dolandırıcıdır. Bugüne kadar teneke mücevherler, saç ilaçları, şarkı kitapları, işaretli oyun kâğıtları, saf sudan şuruplar, Connecticut mali İzmir halıları, mobilya cilası gibi çeşitli mallar sattık, ta Old Point Comfort'tan Golden Gate'e kadar. Nerede fazla bir dolar varsa onun peşinden gittik. Ancak eski bir çorabın içine ya da ocağın altındaki tuğlanın arkasına saklanmış paralardan her zaman uzak durmuşuzdur. Bu New York işine de sonunda ne çıkacağını bilmeden girdik. Sen akıllı bir insana benziyorsun da, değilsin ama. New Yorklu aklı var sende. Yani insanı elbisesinin dışıyla ölçüyorsun. Oysa yanlıştır bu, insan tartılırken astarına, dikişlerinin arasına, iliklerine kadar bakılmalıdır. Şimdi o kalemini çıkar da biz devriye arabasını beklerken gülünç bir haber daha yaz." (sf.19 / 20)
  • Kadınlar hep böyledir zaten; üzülünce ağlarlar, sevinince ağlarlar. Kimi zaman da üzülecek ve sevinecek bir şeyleri yok diye ağlarlar. (sf.20/21)
  • Demin de söylediğim gibi, üç ay kadar önce böyle kötü insanlarla arkadaş olmak zorunda kaldım. Böyle bir şey insanın yaşamında ancak iki kere olur zaten: Ya meteliksizken ya da zenginken. (sf.32)
  • Zengin bir kimseyle arkadaşlık kolaydır; çünkü kârlıdır. Yoksulun dostu olmak da kolaydır, çünkü minnetten göğsünüz kabarır, yoksul evlerinin önünde bir elinizde bir öksüz çocuk bir elinizde bir kova kömürle gazetelerde resminiz çıkar. Ama doğuştan budala olan biriyle arkadaş olmak arkadaşlık sanatını biraz sınırları dışına çekmektir. (sf.72)
  • Büyük kentte bir insan mum alevinin sönmesi gibi kesin ve ani bir şekilde kaybolabilir. (sf.108)

2 yorum:

  1. ay o henry bayılırııım. mehmet harmancı süper çevirmen bi deeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ben ilk kez okudum fakat çok sevdim kitabı. Yani düşünsene, etik kuralları olan dolandırıcılardan bahsediyoruz :D Çok hoş.

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;