5 Haziran 2014 Perşembe

Görünmez Canavarlar ~ Chuck Palahniuk

Çeviren: Funda Uncu
Özgün Adı: Invisible Monsters
Kapak İllüstrasyonu: Sevinç Altan
Yayın Yılı: 7.Basım / 2013
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa Sayısı: 240

ARKA KAPAK:

Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı, yanılsamanın hüküm sürdüğü şu dünyada bize iyi ve doğru olarak dayatılanı değil de, kötü olduğu söylenerek bizden uzak tutulanı tercih etmek ne derece mümkündür? Chuck Palahniuk, bize yine roman olarak ulaşan bu üçüncü "kimlik krizi"nde, aşle ve toplumda varolan genel geçer davranış kalıplarının altında yatan gerçeği evirip çeviriyor.

Genç ve güzel manken Shannon mutlu olmak için her şeye sahiptir: Parlak bir kariyer, kitlelerin ilgisi, yakışıklı bir sevgili ve yakın bir dost. Ancak geçirdiği bir "kaza" yüzünün yarısını yok ettiğinde, görünmez bir canavara dönüşür. Hastanede tanıştığı, ameliyatla kadın olmaya hazırlanan transeksüel Brandy Alexander, ona geleceğini yaratabilmek için geçmişini silmesi gerektiğini, gerçek keşiflerin hep kaostan çıktığını öğretir. Bu süreçte Shannon, Brandy Alexander'la ve kendisini aldatan sevgilisi Manus'la bir intikam yolculuğuna çıkacaktır. Kişisel ve toplumsal arızaların kol gezdiği, çağdaş bir çorak ülkede çıkılan bu yolculukla üçünün isimleri, kimlikleri ve geçmişleri her şehirde değişirken, okur da görüntüye, yüzeyselliğe odaklanmış bir dünyada aile, sevgili, arkadaş konumundaki insanlarla ilişkilerin sığlığına tanık olur.

Palahniuk cinsiyet değiştirme operasyonlarının büyük ölçüde kolaylaştığı ve yaygınlaştığı bir çağda, cinsiyetlerin bile görüntüden ibaret olduğunu vurguluyor. Bir yandan güzellik ve kimlik kavramlarına bakarken, tüketim toplumuna ve estetik operasyon kültürüne haşin saldırılar yöneltiyor. Üstelik bütün bunları okurunu adeta bir eğlence trenine bindirip baş karakterinin geçmişiyle bugünü arasında dolaştırarak ve şaşırtıcı bir finalle adamakıllı sarsarak yapıyor.
  • Tamamen ayna, ayna söyle bana durumu çünkü aynen paranın iktidar olması gibi, aynen silahın iktidar unsuru olması gibi, güzellik de bir iktidar unsurudur. (sf.15)
  • "Muhtemelen bir tecavüzcüyle çıkmak istemezsin, en azından şu anda. Hiç kimse o denli çaresiz değildir." (sf.41)
  • "Anlattığın şeyin" diyor Brandy, "sadece bir hikâye olduğunu anlayacaksın. Ve aynı şeyleri bir daha yaşamayacağını. Anlattığın hikâyenin sadece kelimelerden ibaret olduğunun farkına vardığında, geçmişini bir kâğıt gibi buruşturup çöpe atabildiğinde," diyor Brandy, "işte o zaman senin kim olacağına karar vereceğiz. (sf.51)
  • Cennette bir yerlerde, Tanrının sörf yapması için canlı bir web sitesinde yer alıyorsunuz. (sf.68)
  • Gelecek ne zaman vaat olmaktan çıkıp bir tehdit unsuru haline geldi? (sf.85)
  • Yalnızca gerçek bir gülüşü uzun süre koruyabilirsiniz; ondan ötesinde görünen sadece dişlerinizdir. (sf.135)
  • Hemen her seferinde kendinize birini sevdiğinizi söylersiniz ama aslında onu sadece kullanıyorsunuzdur.
    Bu, sadece aşk gibi görünür. (sf.160)
  • "Sen de en az bir araba kadar ürünsün. Bir ürünün, ürününün, ürünü. Arabaları dizayn eden adamlar da birer ürün. Senin ailen bir ürün. Onların ailesi de birer üründü. Öğretmenlerin, ürün. Kilisedeki papaz, başka bir ürün."
    ...
    "Söylemeye çalıştığım şey şu" diyor Brandy, "dünyadan kaçamazsın ve nasıl göründüğünden de sorumlu değilsin; ister çok güzel görün ister bok gibi. Hislerinden, sözlerinden, davranışlarından veya yaptığın herhangi bir şeyden  sorumlu değilsin. Bunların hiçbiri senin elinde değil", diyor Brandy. (sf.177)
  • Prenses Prenses arkamdan "Gerçekten kadın olmayı hiç istemedim," diye bağırıyor. "Beni bekle!" diye bağırıyor. "Bunu yapmamın tek sebebi, yapabileceğim en büyük hata olduğunu düşünmemdir. Çok saçma ve yıkıcı ve kime sorsan benim hatalı olduğumu söyler. O yüzden bunu yaşamaya karar verdim," diye bağırıyor. (sf.209)
  • Bütün hayatınızı Tanrı olmak için harcayıp sonra da ölürsünüz.
    ...
    Tanrı sadece bizi izliyor ve can sıkmaya başladığımız zaman bizi öldürüyor. Asla ve asla can sıkıcı olmamalıyız. (sf.214)
  • Sadece gerçeği, gerçeğin tamamını ve gerçekten başka hiçbir şeyi söylememiş olurum. (sf.226)

4 yorum:

  1. sayfa 214 deki alıntıya tamamen katılıyorum :)
    sayfa 68'deki de mantıklı gelmiyor değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tanrının var oluşu fikrini çok eğlenceli bulduğumdan ateist olamayacağım ben sanırım.

      Sil
  2. okumamıştım. ama bak ayrıntı en sevdiğim yayınevi.

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;