13 Temmuz 2014 Pazar

Sokağın Dili Olsa ~ James Baldwin

Çeviren: Seçkin Selvi
Kapak Tasarımı: Nahide Dikel
Yayın Yılı: Nisan 2007
Yayınevi: YKY
Sayfa Sayısı: 174

ARKA KAPAK:

Sokağın Dili Olsa'da 70'li yılların başında Harlem'de yaşanan bir aşk öyküsü anlatılıyor. On dokuz yaşındaki Tish ve yirmi iki yaşındaki Fonny, bir yandan yaşadıkları ortamın ırkçı tavrına ve karşılaştıkları zorluklara beraberce karşı koymakta, bir yandan da aşkı en saf haliyle keşfetmeye çalışmaktadırlar. Evlenmeyi düşündükleri sırada Fonny'nin işlemediği bir tecavüz suçundan hapse girmesi ve Tish'in hamile olduğunu öğrenmesi hem onların hem de ailelerinin hayatlarını alt üst eder.

Cinsel kimlik, insan hakları ve ırkçılık sorununu konu alan yazılarıyla tanınan Baldwin'in bu kitabı, aşkın yalnızca sadık ve sevgi dolu yanını değil, vazgeçemeyen savaşçı ruhunu da ortaya koyuyor.
  • Yoruldum, usandım ve yavaş yavaş her olayın bir anlamı olabileceğini düşünmeye başladım. Anlamı olmasa, olur muydu bu olay gibilerinden. Ama gerçekten korkunç bir düşünce bu. Böyle bir düşünce ancak sıkıntıdan doğar -anlamı olmayan sıkıntıdan. (sf.11)
  • Sevmek ve gülmek hep aynı yerden gelir de, o noktaya pek çok kişi erişemez. (sf.23)
  • Ölümün çeşitli biçimler almasına ve insanların genç yaşta çeşitli şekillerde ölmelerine rağmen, aslında ölümün kendisi de, nedeni de çok basitti. Gençler ölüyorlardı, çünkü çevrelerindekiler onlara bir boka yaraumayacakları fikrini aşılıyorlardı ve yaşamları içindeki her şey de bu görüşü kanıtlar durumdaydı. (sf.38)
  • Birinin sizi sevdiğini algılamak bir mucizedir. (sf.43)
  • İnsan beceriksiz, çaresiz görünürse karşısındakiler ona bir başka tülü davranırlar, güçlü görünürse ya da güçlüyse daha bir başka türlü davranırlar ve kişi başkaları tarafından nasıl göründüğünü bilmiyorsa bu ayrı ayrı davranışlardan acı duyabilir. (sf.46/47)
  • Bir yabancının gövdesi olduğunu ilk fark ettiğiniz an şaşırtıcı oluyor -karşınızdakinin bir gövdesi olduğunu fark etmeniz onu yabancılaştırıyor. Bu, sizin de bir gövdeniz olduğu anlamına geliyor. Ömür boyu bu gövde ile yaşayacaksınız ve yaşamınızı bu gövde dile getirecek. (sf.51)
  • Erkeklerin olgunlaşması çok daha zordur, çok daha uzun zaman alır ve erkekler bunu yanlarında bir kadın olmaksızın beceremezler. Bu bir kadını ürküten ve donduran bir sırdır ve her zaman da kadının en derin umutsuzluğuna, çaresizliğine, yıkkınlığına nedendir. Kadın sürekli tetikte olacak, sürekli yol gösterecektir. (sf.57)
  • Zaman satın alınmazdı. Zaman için geçerli tek metelik yaşamdı. (sf.86)
  • Çünkü insanın gözünü kör eden ne sevgidir, ne de korku. İnsanın gözünü kör eden sadece kayıtsızlıktı. (sf.89)
  • Peki ama, Tanrı yardım etmiyor muydu Daniel'a? Tanrı herkese yardım etmez miydi?
    Eski bir şarkıdır bu ve hiç cevaplanmamış bir sorudur. (sf.95)
  • İnsanlar size görüntünüzün bedelini ödetirler. (sf.111)
  • İki insan birbirini sevdi mi, gerçekten sevdi mi, aralarında geçen her şey kutsal bir anlam kazanıyor. (sf.127)

4 yorum:

  1. Kitaptan yazdığın cümleler çok iyiymiş ya.Güzel bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. James Baldwin'i çok severim. Bu kitabı da iyiydi :)

      Sil
  2. ay bunu okumadım okuycim okuyunca yazarım sölerim sanaaa :)

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;