10 Şubat 2015 Salı

Çalıkuşu ~ Reşat Nuri Güntekin

Yayınevi: İnkılâp
Yayın Yılı: 2014
Sayfa Sayısı: 541

ARKA KAPAK:
Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında ilk kez Vakit gazetesinde tefrika edilen en tanınmış eseridir. Fransız Lisesi mezunu gencecik, delişmen bir kız olan Feride'nin serüveni yaşadığı derin bir hayal kırıklığı sonrasında nişanlısını, ailesini İstanbul'da bırakarak Anadolu'nun küçük bir köyüne öğretmen olmasıyla başlar. Daha sonra bu köyü diğer kasabalar, şehirler izler. Önceleri her gittiği yerde Kurtuluş Savaşı etkileri görülür, güç koşulların, sefaletin izlerine rastlanır. Sonraları farklı kültürden gelen genç, yalnız ve bağımsız bir kızın toplumsal yaşamdaki zorlukları, çatışan değer yargıları, karşısına dikilen çıkar ilişkileri, Feride'nin iç dünyasındaki fırtınalar ve derin yalnızlıkla iç içe geçerek okurun karşısına çıkar. ÇALIKUŞU, gerçekçi yönelimin ilk örneklerinden olan bir başyapıttır.

Reşat Nuri Güntekin
1889'da İstanbul'da doğdu. Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Liselerde öğretmenlik, müdürlük, Milli Eğitim Müfettişliği, Paris Kültür Ateşeliği yaptı. UNESCO'da Türkiye'yi temsil etti. Romanları, hikâyeleri, tiyatro eserlerinin yanı sıra çeşitli çevirileri de vardır.
  • Halis muhabbet kavgasız, gürültüsüz olmaz derler. (sf.15)
  • İnsan birini sevmek felaketine uğradı mı esir gibi bir şey oluyor. (sf.76)
  • "Kızlarım, ümitsiz hastalıkların, mukadder felaketlerin son bir ilacı vardır: Tahammül ve tevekkül. Elemlerde bir gizli şefkat var gibidir. Şikâyet etmeyenlere, kendilerini güler yüzle karşılayanlara karşı daha az zalim olurlar." (sf.223)
  • İçimde sönük bir ümit yok değildi. Çok güzel bulduğumuz için, hiçbir zaman elimize geçmeyecek sandığımız şeylere karşı duyulan o ümitsiz ümit. (sf.257)
  • Ah, bu erkekler! Hepsinde aynı gurur, aynı kendini beğeniş. Bizim de bir kalbimiz olduğunu, bizim de "mutlaka" isteyecek bir şeyimiz olabileceğini, bir türlü akıllarına getirmek istemiyorlar. (sf.375)
  • Aydınlık, hasta gözleri nasıl incitiyorsa, saadet de hasta gönülleri öyle sızlatıyor. Hasta gözler gibi hasta gönüller için de karanlıktan iyi ilaç yok. (sf.419)
  • Bir zehri insan, bir kerede yutmalı, ya ölür ya kurtulur. (sf.468)

6 yorum:

  1. Ne şahane bir eserdir bu eser:)
    Tanıtımınız için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ben de çok keyif alarak okudum.
      Keşke daha önce okusaymışım.
      Ben teşekkür ederim yorumunuz için <3

      Sil
  2. Bir klasiği okumamış olmanın utancı içerisindeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok sevdim, üstelik de çok akıcı buldum. Tavsiye ediyorum yani :)

      Sil
  3. çok çok güzel yaaa. bakalım bizim çalukuşu da böle olcak mııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmasın ya bizim Çalıkuşu'muz çok mutlu olsun hep.

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;