23 Ekim 2015 Cuma

dekalog 3

dün mert'le kieslowski'nin dekaloglarının üçüncüsünü izledik. bu çok etkileyici bir seri, bence siz de izleyin. biraz düşüncelerimi toparlamak için biraz da paylaşmak için yazıyorum bunu. belki de elle tutulur bir şey olmayacak ama olsun.

öncelikle inanıyorum ki, hayatı açık yaşamak lazım. bağışlama ve sevgiyle dolu yaşamak lazım. öbür türlü olunca engereğe dönüşüyorsunuz. bu filmde de bir engerek kadın var mesela. bir başka engerek kadın da bizzat benim. ama durun, hepimizin içini rahatlatan bir şey söyleyeceğim: hepimizin içinde bir engerek var zaten.

bir noel kutlamasıyla başlıyor film. gizemli bir kadının telefonu kutlamayı bölüyor. bir adamı noel gecesi ailesinden ayırıyor ve kendisiyle amaçsız bir arayışa sürüklüyor.

kadınla adamın bir geçmişi var. kadın geçmişte bir seçim yapmış, belli ki yaptığı seçim yüzünden kendisinden nefret etmiş ve bu seçimi engellemeyişi, bu seçime baş kaldırmayışı yüzünden aşık olduğu adama da nefret dolu.

bir gece, yalnızca o gece boyunca adamı kendisiyle tutabilmek için oturup uzun uzun planlar yapmış. niyeti adamı avuçlarına almak değil, niyeti adama sahip olmak değil, niyeti adamla ateşli bir gece geçirmek değil. niyeti yalnızca, yalnız olmadığı bir gece geçirmek. bir totem bu, bunu başarırsa, her şey güzel olacak.


kadın film boyunca öyle donuk, öyle mutsuz ve öyle zehirli ki, ben bu yüzden engerek kadın diyorum ona. acaba egosunu biraz yenebilseydi, belki tüm bu oyunlara başvurmadan adamı arayıp pişmanlığını dile getirebilseydi... en başta o yanlış seçimi yapmamış olsaydı yahut, her şey farklı olabilirdi.

belki birilerine sarılabilirdi. belki birinin elini gerçekten tutabilirdi. belki ağlayabilirdi biraz belki de adam her şeyi arkasında bırakıp onunla uzun bir yolculuğa çıkabilirdi. belki arkasını dönüp, arabasına binip, yine yapayalnız olduğu bir yolculuğa çıkmak zorunda kalmazdı.

insanlar gerçekten hep perdeler arkasında. ama bazıları duvarların da arkasında. ama açık yaşamak gerek hayatı.yapayalnız, çok soğuk, çok zehirli ve mutlak affedemeyişleri sırtımızda taşımak için yeterince uzun değil çünkü.

bakın bu da konuyla alakasız şarkı.

8 yorum:

  1. çok ilgimi çekti mutlaka bakacağım ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak, sen de aşinasın bence engerek kadınlara...

      Sil
  2. kieslowski en sevdiğim insanlardan yaaa.

    açık olmak sevgi dolu yaşamak ne güzel tabii de kendine engerek deme. değilsin öyle çünkü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha her kadın biraz engerek galiba Deep.

      Sil
  3. Şu dekalogları indirdim de izlemeye bir türlü elim gitmiyor.

    YanıtlaSil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;