8 Ocak 2016 Cuma

Bunker Tepesi Düşleri ~ John Fante

Kendisine de söyledim, son günlerde hayata Mina sayesinde tutunuyorum. Virginia Woolf başıma musallat oldu, Gece ve Gündüz'ü hâlâ bitiremedim. Bunker Tepesi Düşleri ile birlikte götürdüm okumayı, bu sayede pencereden atlamaktan kurtuldum galiba.

2016'nın ilk kitabı Fante'den oldu ve bundan mutluyum. Nedense satırlar çok dingin, çok huzurlu ama aslında iç sıkıntısı yüklü. Arturo Bandini ile birlikteyiz yine, Bunker Tepesi'nde bir otelde yazmaya ve yaşamaya çalışıyor.

Köşeyi dönmesini sağlayacak bir iş buluyor bu kez. Ama prensipler, idealler yaşananlarla örtüşmüyor, her şeyi bırakıp gidiyor Bandini.

Geri dönüşler genellikle hep böyledir zaten, başta bizi sarıp sarmalarlar, iyi geldiklerini düşünürüz ama aslında bir yandan da bizim yaşadığımız değişimi, etrafımızdakilerin biz yokken yaşadığı değişimi yüzümüze çarparlar bir yandan. Ve genellikle geri dönülen yerde yerleşmek mümkün olmaz. Yeni bir geri dönüşü getirir bu beraberinde ve geri dönüşler tekrarlanıp durur.

Ailesinin yanından ayrılıp Bunker Tepesi'ne geri dönüyor Bandini, ve değişim kaçınılmaz, zaman akıyor, hayat işliyor. Bunker Tepesi'ni de bıraktığı gibi bulamıyor.

Dün gece bitirdim kitabı ve bitirir bitirmez bir arkadaşıma şunu söyledim: Fante'nin en iyi yanı kitaplarında asla yersiz bir dram olmaması. En kötü yanıysa, hayatı dümdüz anlatırken, bize yeterince dramatik göstermeyi başarması.

4 yorum:

  1. Virginia Woolf benim hayranı olduğum bir kadın ama sen onu okuyunca senin için korkuyorum ben.En sağlam zihne sahip insanın bile aklını bulandıracak kadar düşündüren cümleleri var.Bir de hayat hikayesine baktığımızda kendisini dalgalar kitabında tarif ettiği şekilde öldürmesi var tabi.Ardında bıraktığı intihar mektubu çoğu eserinden bile daha etkileyici.En can alıcı nokta ise ceplerine taş doldurarak kendini sulara bırakarak intihar etmesidir.Mezarına dalgalar kitabının son cümlesini yazmışlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de benim için biraz korkuyorum. :D Şaka ediyorum, korkacak bir şey yok. Ama inanılmaz karanlık bir yanı var Virginia Woolf'un. Bahsettiğin mektubu da biliyorum, inanılmaz etkileyici.

      Sil
  2. John fante'in toza sor adli kitabini -senin yorumunda görünce- alacağım deyip durdum ama bi denk getiremedim :( o zaman toza sor ile bunker tepesine doğru alacağım diyim belki sonunda alirim :D
    Virginia'nin bütün eserlerini mi okumaya çalışıyorsun/istiyorsun? Ki mrs.dollaway'i okuduysan bile bana yeter.. dollaway'i okuyanlara kutsal okuyucu gözüyle bakiyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fante tabii inanılmaz bir edebiyat dahisi değil bence ama, çok içli bir yanı var, ben böyle düşünüyorum. Oldukça seviyorum Fante'yi. Mesela Bukowski kadar da hırçın değil bence, çok kırılgan ve sakin buluyorum bir yandan.

      Tüm kitaplarını okumak istiyorum Woolf'un. İlk Deniz Feneri'ni okudum. Ondan sonra kronolojik bir sıra izlemek istedim, yayınlanan ilk kitabıyla başladım, Dışa Yolculuk. Şimdi Gece ve Gündüz'ü okuyorum, böyle böyle gideceğim sırayla :)

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;