14 Nisan 2017 Cuma

küçük sitemler


İşsizlikten gittim okulun itiraf sayfasına dadandım. Yorum falan da bıraktım buradan da çemkireyim ahahaha. çünkü burası benim blogum, istediğime çemkiririm. Liselilere de küçük bir bakış açısı kazandırır belki çünkü bazı şeyler hiç hayal ettiğimiz gibi olamıyor.

Hacettepe, ülkenin en bilindik okullarından biri, bunda hemfikiriz. Hacettepe'de güzel günler geçirmeyi başarmış eski kuşaktan da okulla, okuldaki geyiklerle, tilkilerle ilgili, böyle çaylı kahvalı güzel entelektüel sohbetlerle ilgili pek keyifli anılar dinlemiş olabilirsiniz. Eğitim konusunda pek bir şey söyleyemeyeceğim. Çok başarılı hocaları bünyesinde toplamış olabilir, çok başarılı hocaların karakterleri ile ilgili sıkıntılar söz konusu olabilir veya olmayabilir, okulun iyi olduğu alanlar ve vasat olduğu alanlar olabilir ya da olmayabilir. Ben sadece kendi deneyimlerimden yola çıkarak kendi bölümüm ve kendi hocalarım hakkında konuşabilirim ama bunu da yapmayacağım çünkü bu değerlendirmeyi yapmak da benim işim değil sonuçta.

Hacettepe dedim ama bu aslında okulla da alakalı olmayan bir -yine- "kendi jenerasyonumu nasıl yerin dibine soktum yazısı galiba çünkü tamamen kampüsteki öğrenci popülasyonu ile alakalı çok boş muhabbetler bunlar.

Beytepe kampüsü söz konusu olduğunda müthiş bir ulaşım sorunu var. Gerçi birkaç sene öncesine göre biraz hafifledi ama çözümlenebilmiş değil. Otostopçu tayfaya kolaylık olması açısından okulda otostop durakları oluşturmak gibi bir uygulamaya gittiler. Nizamiyenin oralara yakın bir yerlere de (nasıl anlatamadım gjfdhgjkfd) yurt açtıkları için benim gözlemlediğim kadarı ile otostop çeken insan sayısı da arttı, okulun doğal bir ulaşım şekline dönüştü otostop. Ama bir şeyler bir türlü oturmadığı için sıkıntılar bitmiyor arkadaşlar. Oturmayan şeyler de "otostop adab-ı muaşeret"i diye tabir etsem de aslında temel olarak her insanın artık oturtmuş olması gereken, hayatın her alanına yayılması gereken görgü ve nezaket anlayışı.

Otostop sırasında araya kaynak yapmak yerine otostop çeken arkadaşlarınızı "biraz öne doğru ilerler misin?" diye uyarabilirsiniz mesela. Acele bir işiniz varsa, yetişmeniz gereken bir dersiniz / sınavınız varsa insanlardan izin isteyip, rica edebilirsiniz arkadan koşup arabanın içine kendinizi fırlatmak yerine. Böyle durumlarda kimsenin "yok sen binme" ya da "yallah arkaya" diyeceğini sanmıyorum. Karşınızdaki kişinin de acil bir durumu yoksa zaten size izin verecektir. Hayatın içindeki bu küçük denyolukları açık gözlülük olarak görmeniz falan içler acısı, çünkü bunu bu şekilde algılamayacak kadar uygarlaşmış olmanız gerekirdi zaten şu okula gelene kadar.

Hiç şüphesiz ki ben de otostopta aracına öğrenci almayan sürücülere kıl oluyorum. Arkadaşlar arası goygoylarda hepsini lanetlediğimden falan bahsediyorum ama hepimizin kabul edebileceği gibi, bu gerçekten tercih meselesi. Evet, adam seni aracına almak zorunda değil. Bunu kabullenmeniz, araçta sergileyeceğiniz davranış üzerinde de etkili olacaktır diye düşünüyorum çünkü siz saatlerce beklediğinizden şikayet ederken bazı araç sürücüleri de sizin çirkin davranışlarınızdan şikayet edebiliyor ve bir daha otostopçu almamaya karar verebiliyor. YANİ HEPİMİZİN EKMEĞİNE MANİ OLMAYIN.

Evet ne demiştik, o kişi sizi aracına almak zorunda değil. Dolayısıyla karşılıklı bir iyi niyet söz konusu. İyi niyetle karşılanmak bu çağda küçümsenmeyecek bir mevzu çünkü hepimizin kalbi kapkara. Lütfen bunu göz ardı etmeyin.

Bindiğiniz aracın sürücüsüne güler yüz göstermek, bir "günaydın" demek, bir "teşekkür" etmek, bir "iyi günler" dilemek yapmakta bu kadar zorlanacağınız bir şey olmamalı. Bindiğiniz araçtan bir şeyler aşırmak nasıl bir kafa onu hiç bilmiyorum. Elinize kolunuza sahip çıkmak, araca zarar vermemek, olabildiğince kirletmemek konusunda sizleri uyarmak zorunda olduğuma inanamıyorum.

"Otostop çeken marjinal tip" diye bir tanım vardı. Artık onun kaldığını düşünmüyorum zira en kopuğundan en hanımına / beyefendisine (görüntü itibari ile ve bunlar yine sizin tanımlarınız) bir sürü öğrenci kampüste otostop çekiyor. O yüzden sürücüler de bu insanlara karşı daha iyi niyetli yaklaşır ise "otostop" konusunda bu kadar boş muhabbete maruz kalmayacağız. Mini etek giymiş diye bir kadını aracınıza almaktan vazgeçerseniz, aldığınız yolcu karşısında cıvımazsanız, çok temel insanlık ve medeniyet koşullarını yerine getirirseniz bunları hep çözeceğiz. Bir de her boku üzerinize alınmaktan vazgeçin.

"Arabama aldım suratsızdı", "kapıyı sert çarptı", "günaydın bile demedi" alınganlığından sürücüler de kurtulsa hiç fena olmayabilir. En başta dediğim gibi, bunlara dikkat etmek en başta otostopçunun yapması gereken ama hepimiz insanız, doğal olarak karşımızdakinin öngöremediği pek çok şey mevzu bahis olabilir. Mesela arabanıza aldığınız arkadaş ailesinden çok kötü bir haber almış, beş parasız kalmış, tatsız bir gerginlik yaşamış vs olabilir. Her şey sizinle alakalı olmak zorunda değil. En temel nokta beş milyar kez söylediğim gibi, KARŞILIKLI İYİ NİYET.

Son olarak, yaşanan taciz olaylarına, daha hafif sıkıntılara, ota boka "o zaman otostop çekme", "alma aracına olsun bitsin" gibi bir yaklaşım getiren ve "onlar da niye otostop çekiyor?" diye soran arkadaşlara da şunu söylemek istiyorum:

SANA NE ULAN DİNGİL? İster otostop çekerim, ister yürüyerek giderim, ister metroya binerim. Cebimde beş kuruş olmayabileceği gibi, sikik Ankara ulaşımına olabildiğince az para harcamak istiyor da olabilirim. Otostopu daha rahat ve daha kolay bir ulaşım şekli olarak benimsemiş de olabilirim. Sıkış tepiş metroda gitmek istemiyor da olabilirim. Hatta kendimi toplum üzerinden geçinen bir asalak olarak tanımlıyor ve böyle yaşıyor da olabilirim, ben bunun hesabını sana mı vereceğim hıyarların efendisi? Almıyorsan alma, çekmiyorsan çekme ama umursamaz, kötü niyetli ve sevimsiz yorumlarınla asabımızı da bozma.

Demem o ki arkadaşlar, insan her yerde insan ve her yer hödük dolu.


2 yorum:

  1. Ay yazının bir anda sağı solu tekmeleyerek bitmesi? Ahhahhhahhha :D <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay mina sayfa o kadar saçmalık dolu ki, hacettepe itiraf sayfası. Yani elinde tokmak ortalığı dağıtan thor kılıklı millet vekiline çok gülmüştüm ama artık onu anlıyorum galiba.

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;