4 Ocak 2021 Pazartesi

Yılın İlk Kitapları

 

2021'in ilk kitabı, benim için Cem Akaş'ın 7'si oldu. Cem Akaş uzun süredir okumayı düşündüğüm bir yazardı fakat bu zamana dek fırsat olmadı. Kitap hakkında okuduğum olumsuz yorumlar da bende bir "acaba"ya neden oldu ama o neydi öyle?!

Bir sahafta çalışıyor Yağmur. Hakan, Yağmur ile burada tanışıyor, sevgili oluyorlar. Yağmur, Hakan'a bir dinden bahsediyor ve Hakan'ın bu dinin peygamberi olduğunu iddia ediyor. Dini örgüt içerisinde yeni peygamberi istemeyen bir grup var. Bu grup Hakan'ın tez elden öldürülmesinden yana. Örgüt hakkında tahminimizden çok şey bilen Yağmur ne yapacak peki, sevgilisini feda mı edecek yoksa yeni peygamberi mi benimseyecek? Öte yandan Hakan'ın peygamber olmaya da niyeti yok. 

Kendini soluk soluğa okutan bir kitap yazmış Cem Akaş, şiddetle tavsiyedir!

Açık konuşayım, İtalyan edebiyatı benim için Unamuno ve Calvino'dan ibaret, hayli yabancıyım. Bu kitabı da bir sahaftan 5 lira diye almıştım. ( Tam da bu sebepten, çelıncın son maddesine dahil ettim, bağımsız bir kitapçıdan aldığınız bir kitap

Bu sene edebiyat açısından çok güzel başladı benim için. Vittorini'nin yazdığı bu kitap insanoğlunun açlık ve parasızlık karşısındaki çaresizliğini pek de güzel gözler önüne seriyor. 

İri cüssesi nedeniyle file benzetiliyor büyükbaba. Kalabalık bir aile, tek bir çalışan ve onlarca ekmek yiyen bir adam söz konusu olunca, ailenin diğer fertleri aç kalıyor. Öyle aç kalıyorlar ki, yemek yemek yerine "yemek yer gibi" yapıyorlar. 

Bir gün bir işçi konuk oluyor evlerine, büyükbabanın arkadaşı olduğu iddiasıyla. Fillerin asilliğini, özelliklerini anlatıyor aileye, yaşam öyküsünü anlatıyor, cebindeki tüm parayla ufak bir ziyafet çekmeyi de eksik etmiyor. Bizse bu işçiden çok şey öğreniyoruz, filler hakkında, yokluk hakkında, yaşam hakkında ve sessizlik ve sağırlık hakkında. Nefis bir kitap!


Neil Gaiman'ın okumayı en çok istediğim kitabıydı. Şimdi çocuk edebiyatına daha bir düşkünüm, hiç bekletmeden okuyuverdim pdf'ini bulunca -ki kitap baskısını senelerdir denk gelip de edinemedim. 

Taşındıkları yeni evde, kötü bir havada, can sıkıntısı ile kendine macera araması ve başka bir dünyaya açılan bir kapıyı keşfetmesiyle başlıyor bu güzel roman Coraline'in. Başta bu dünyada pek keyifli zaman geçirse de, ikinci ziyaretinde Coraline, kendi ailesinin ve evinin çarpık bir yansıması içine düştüğünü anlıyor. Üstelik bu yansıma hiç de öyle ilk seferki gibi mükemmel değil ve sonra gerçek annesi ile babasının ortadan kaybolduğunu, bu çarpık dünyaya kaçırılıp hapsedildiğini anlıyor ve onları kurtarmak için kolları sıvıyor. 

Çocukların aptal yerine konduğu kitapları oldum olası sevmem. Gaiman ürpertici ve aynı zamanda eğlenceli, müthiş bir çocuk kitabı yazmayı başarmış! 

Siz neler okudunuz? Çelınca katıldınız mı? 
Kitap önerilerinizi bekliyorum haydiii, bu yıl edebiyatla geçsin!






2 yorum:

  1. Cem Akaş'ın Sincaplı Gece'sini okudum ve pek beğenmedim. Bu da aynı tonda gibi duruyor ama cazibesi de var hani. Koralin bence de çok güzeldi! Çocuk kitabı sanıyordum, inanır mısınız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Cem Akaş'ın kalemini çok sevdim. Yanlış bir zamanda okudunuz belki.

      Sil

nasiplenin arkadaşlar :)

926 şarkının sadece 200'ünün gösterilmesi ayıp.

Zevkle Takip Ediyoruz:

Kitapkurtları;

Farklı İklimlerden;